Προσπαθείτε να αποφασίσετε μεταξύ του Wix και του WordPress για το ποιο είναι καλύτερο ώστε να δημιουργήσετε τον ιστότοπό σας;
Παρόλο που το WordPress είναι το δημοφιλέστερο CMS στον κόσμο, δεν είναι η μόνη επιλογή.
Ορισμένοι από τους χρήστες μας ζήτησαν να κάνουμε μια λεπτομερή σύγκριση Wix vs WordPress για να μάθουμε ποια είναι η καλύτερη επιλογή.
Σε αυτό το άρθρο, θα συγκρίνουμε και θα τονίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Στόχος μας είναι ότι με αυτή την σύγκριση του Wix με το WordPress θα είστε σε θέση να αποφασίσετε ποια πλατφόρμα είναι κατάλληλη για τις ανάγκες σας.
Ας δούμε πώς το Wix και το WordPress στοιβάζονται σε κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες.
1. Τιμολόγηση και κόστος
Το κόστος της κατασκευής ενός ιστότοπου είναι ένας σημαντικός παράγοντας κατά την επιλογή της πλατφόρμας δημιουργίας. Το συνολικό κόστος ανάπτυξης και συντήρησης του ιστότοπού σας εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τις ανάγκες σας. Στόχος μας είναι να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να πετύχετε το ιδανικότερο σύμφωνα πάντα με τον προϋπολογισμό σας.
Wix:
Το Wix προσφέρει δημιουργία ιστοσελίδων δωρεάν. Ωστόσο, υπάρχουν δύο σημαντικά μειονεκτήματα σε αυτό. Κατ ‘αρχάς, προσθέτει τις δικές του διαφημίσεις στην κορυφή και στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας σας. Δεύτερον, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δικό σας domain name για τον ιστότοπό σας, οπότε η διεύθυνση του ιστότοπού σας θα είναι: username.wix.com/sitename
Εκτός από αυτό, το βασικό πεκέτο δεν προσφέρει απαραίτητα πρόσθετα όπως το Google Analytics, το Favicons, ecommerce κ.λπ. Για να καταργήσετε τις διαφημίσεις και να έχετε πρόσθετα χαρακτηριστικά από την αγορά των εφαρμογών τους, θα πρέπει να κάνετε αναβάθμιση σε ένα από τα premium πακέτα του.
Κάθε πακέτο του Wix έχει διαφορετικούς περιορισμούς και δυνατότητες. Μπορείτε να πληρώσετε μηνιαία ή να επιλέξετε ένα ετήσιο πακέτο.
Τα καλύτερα πακέτα για το Wix είναι το πακέτο Unlimited (12,50 δολάρια / μήνα), και αν θέλετε ένα e-shop, τότε χρειάζεστε το πακέτο ηλεκτρονικού εμπορίου (16,50 δολάρια / μήνα).
Αυτό το κόστος δεν περιλαμβάνει πρόσθετες εφαρμογές.
WordPress:
Το λογισμικό του WordPress είναι ανοικτού κώδικα και είναι διαθέσιμο δωρεάν για χρήση από οποιονδήποτε.
Συχνά με ρωτάνε γιατί είναι το WordPress δωρεάν;
Λοιπόν, καταρχήν χρειάζεστε το δικό σας domain name και web hosting για να το εγκαταστήσετε.
Το κόστος ενός ιστότοπου WordPress θα αυξηθεί αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε θέματα WordPress premium ή plugins.
Ωστόσο, υπάρχουν χιλιάδες δωρεάν WordPress θέματα και προσθήκες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μειώσετε το κόστος. Μπορείτε να προσθέσετε οποιαδήποτε δυνατότητα στην ιστοσελίδα σας χρησιμοποιώντας ένα plugin.
2. Ευκολία χρήσης
Οι περισσότεροι αρχάριοι επιλέγουν Wix ή WordPress. Τόσο το Wix όσο και το WordPress σας επιτρέπουν να δημιουργείτε ιστοσελίδες χωρίς να γνωρίζεται να γράφετε κώδικα.
Wix:
Το Wix συνοδεύεται από ισχυρά και εύχρηστα εργαλεία για να δημιουργήσετε τον δικό σας ιστότοπο. Προσφέρει μια απλή διεπαφή, όπου μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε περιοχή στον ιστότοπό σας και να αρχίσετε να το επεξεργάζεστε.
Wix Editor
Μπορείτε να μεταφέρετε κείμενα και εικόνες οπουδήποτε στον ιστότοπό σας, μέσα σε περιβάλλον φιλικό προς το χρήστη. Πολλοί αρχάριοι θα βρουν αυτό το χαρακτηριστικό ιδανικό.
WordPress:
Το WordPress συνοδεύεται από έναν επεξεργαστή για το περιεχόμενό σας και ένα πρόγραμμα προσαρμογής θεμάτων που σας επιτρέπει να επεξεργαστείτε τις ιδιότητες του θέματος σε ένα περιβάλλον WYSIWYG. Ωστόσο, από προεπιλογή το WordPress δεν συνοδεύεται από ενσωματωμένο εργαλείο δημιουργίας σελίδων.
WordPress Editor
Για να αποκτήσετε τον πλήρη έλεγχο της εμφάνισης, οι χρήστες θα πρέπει να εξοικειωθούν με διαφορετικά τμήματα όπως τα μενού πλοήγησης, το customizer, το visual editor κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι το WordPress απαιτεί μια μικρή εκμάθηση για αρχάριους.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν χιλιάδες θέματα που κάνουν την προσαρμογή πραγματικά εύκολη.
Το Wix είναι σαφώς είναι ο νικητής εδώ. Οι χρήστες δεν χρειάζεται να αφιερώνουν πολύ χρόνο για να μάθουν την πλατφόρμα ή να εγκαταστήσουν τυχόν πρόσθετα προτού να μπορέσουν να ξεκινήσουν την οικοδόμηση του ιστοτόπου τους. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να κατανοήσουν τα βασικά του WordPress και ίσως χρειαστεί να εγκαταστήσουν plugins για να χτίσουν το site τους.
3. Σχεδιασμός και διάταξη
Ο σχεδιασμός και η διάταξη του ιστότοπού σας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία σας. Κάθε ιδιοκτήτης του site χρειάζεται ένα σχέδιο που δεν είναι μόνο καλό, αλλά και φιλικό προς το χρήστη και κάνει το brand name του να ξεχωρίζει.
Wix:
Το Wix έρχεται με περισσότερα από 500+ προ-κατασκευασμένα πρότυπα για να διαλέξετε. Όλα τα σχέδια του Wix ανταποκρίνονται πλήρως και γράφονται σε HTML5. Χρησιμοποιώντας τα ενσωματωμένα εργαλεία, μπορείτε να προσαρμόσετε περαιτέρω τον σχεδιασμό του ιστότοπού σας, να αλλάξετε τη διάταξη και τα στοιχεία όπως σας αρέσει.
Πρότυπα Wix
Υπάρχουν πρότυπα για κάθε κλάδο. Τα πρότυπα χωρίζονται σε κατηγορίες όπως επιχειρήσεις, e-shop, χόμπι, τέχνες & βιοτεχνίες, portfolio κ.α.
Ένα μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι μόλις επιλέξετε ένα πρότυπο, δεν μπορείτε να το αλλάξετε. Μπορείτε να το τροποποιήσετε και να το προσαρμόσετε όσο θέλετε χρησιμοποιώντας μόνο τα ενσωματωμένα εργαλεία, αλλά δεν μπορείτε να μεταβείτε σε άλλο πρότυπο.
WordPress:
Υπάρχουν χιλιάδες δωρεάν και πληρωμένα θέματα διαθέσιμα για το WordPress. Τα ελεύθερα θέματα έρχονται με περιορισμένη υποστήριξη, αλλά περνούν επίσης από μια αυστηρή διαδικασία αναθεώρησης. Τα αμειβόμενα θέματα γενικά προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες και προσφέρουν επιλογές υποστήριξης υψηλής ποιότητας.
WordPress θέματα
Τα θέματα του WordPress κυμαίνονται από μικρούς προσωπικούς ιστότοπους μέχρι πλήρεις e-shop. Τα περισσότερα θέματα έρχονται με ενσωματωμένες επιλογές προσαρμογής τους. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα από τα πολλά πρόσθετα για περαιτέρω στυλ ή προσαρμογή των θεμάτων του WordPress.
Οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν θέματα από τον κατάλογο στο WordPess.org.
Το WordPress έχει ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος θεμάτων από το Wix. Οι χρήστες του WordPress μπορούν επίσης εύκολα να αλλάξουν θέματα ή να τα προσαρμόσουν όσο θέλουν χωρίς περιορισμούς.