Η Ιστορία του WordPress από το 2003 έως το 2019

wphistory

Θέλετε να μάθετε για την ιστορία του WordPress; Εάν ξεκινάτε σήμερα ένα blog ή μια ιστοσελίδα του WordPress, τότε βλέπετε έναν δημοφιλή δημιουργό ιστοτόπων ο οποίος τροφοδοτεί περισσότερο από το 32% όλων των ιστότοπων στο διαδίκτυο. Σε αυτό το άρθρο, θέλουμε να ρίξουμε μια ματιά πίσω στην ιστορία του WordPress για να σας δείξουμε πώς εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου.

wphistory

Η ιστορία του WordPress μας λέει πώς λειτουργούν οι κοινότητες ανοιχτού κώδικα για να κάνουν κάτι τόσο χρήσιμο χωρίς να διακυβεύεται η ελευθερία του λογισμικού. Το λογισμίκό του WordPress εξελίσσεται από μια κοινότητα αφοσιωμένων προγραμματιστών, χρηστών και υποστηρικτών.

Το WordPress ξεκίνησε σαν blogging b2 / cafelog. Το 2003, δύο χρήστες του b2 / cafelog, οι Matt Mullenweg και ο Mike Little αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια νέα πλατφόρμα πάνω από το b2 / cafelog.

Πιθανόν δεν ήξεραν ότι πρόκειται να ξεκινήσουν ένα ταξίδι που θα ωφελήσει τελικά εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα δημιουργηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία προγραμματιστών, σχεδιαστών, συγγραφέων, bloggers.

Στις 27 Μαΐου 2003, ο Matt ανακοίνωσε τη διαθεσιμότητα της πρώτης έκδοσης του WordPress. Ήταν ευπρόσδεκτη από την κοινότητα. Βασίστηκε στο b2 Cafelog με σημαντικές βελτιώσεις. Η πρώτη έκδοση του WordPress περιελάμβανε μια νέα διεπαφή διαχείρισης, νέα πρότυπα και πρότυπα συμβατά με το πρότυπο XHTML 1.1. Ο μεταγλωττιστής έμοιαζε κάπως έτσι:

wordpress firstrelease

 

Τον Μάιο του 2004, η έκδοση 1.2 του WordPress ήρθε με την αρχιτεκτονική plugin. Αυτό επέτρεψε στους χρήστες και τους προγραμματιστές να επεκτείνουν τη λειτουργικότητα του WordPress γράφοντας τα δικά τους plugins και να τα μοιράζονται με την υπόλοιπη κοινότητα.

Το WordPress 1.2, παρουσιάστηκε ως ένα φιλόδοξο έργο που προσφέρει στους χρήστες μια ώριμη, σταθερή, εύκολη και ευέλικτη πλατφόρμα με χαρακτηριστικά που ανταγωνίζονται τους ιδιοκτήτες τους. Ο ρυθμός προσαρμογής του WordPress αυξήθηκε απότομα με αυτή την έκδοση.

WordPress 1.2 Mingus

Με την αύξηση του αριθμού των χρηστών, το WordPress άρχισε να βελτιώνεται με τη βοήθεια και το ενδιαφέρον της κοινότητας.

Τον Φεβρουάριο του 2005, το WordPress 1.5 ήρθε με Σελίδες, νέο προεπιλεγμένο θέμα Kubrick και ένα εντελώς νέο σύστημα θεμάτων.

kubrickdefaulttheme

 

Τα λόγια του Matt ήταν: Στο 1.5 δημιουργήσαμε ένα απίστευτα ευέλικτο θεματικό σύστημα που προσαρμόζεται σε σας αντί να σας περιμένει να το προσαρμόσετε. Μπορείτε να έχετε ολόκληρο το ιστολόγιό σας να τρέχει μέσω ενός μόνο αρχείου, ακριβώς όπως πριν, ή μπορείτε να έχετε κυριολεκτικά ένα διαφορετικό πρότυπο για κάθε διαφορετική κατηγορία. Έχουμε επίσης σπάσει κοινά στοιχεία ιστότοπου όπως κεφαλίδες, υποσέλιδα και πλευρικές γραμμές στα δικά τους αρχεία, ώστε να μπορείτε να κάνετε μια αλλαγή σε ένα μέρος και να τα δείτε παντού αμέσως. “Matt Mullenweg – Ανακοινώνοντας το WordPress 1.5”

Kubrick – το προεπιλεγμένο θέμα WordPress από το 2005 έως το 2010

Τον Δεκέμβριο του 2005, κυκλοφόρησε το WordPress 2.0 με νέο πίνακα ελέγχου admin. Αυτός ο νέος χώρος διαχείρισης ήταν μια πλήρης αναμόρφωση διαχείρισης στο WordPress.

Χρησιμοποίησε JavaScript και DHTML για να δημιουργήσει ένα καλύτερο περιβάλλον εργασίας, όπου οι χρήστες δεν χρειαζόταν να φορτώσουν μια σελίδα για να εκτελέσουν μερικές απλές εργασίες. Οι χρήστες τώρα μπορούσαν να προσθέσουν κατηγορίες και ετικέτες σε αναρτήσεις χωρίς να αφήσουν τον επεξεργαστή αναρτήσεων ή να διαγράψουν σχόλια χωρίς να φορτώσουν ξανά την οθόνη των σχολίων.

wordpress 2 0

 

WordPress 2.0 – Διαχειριστής – Διεπαφή

Το λαμπερό νέο admin admin δεν ήταν η μόνη σημαντική βελτίωση σε αυτή την έκδοση.

Ήταν η πρώτη έκδοση που είχε προ-εγκατασταθεί με το plugin Akismet anti-spam. Ήρθε επίσης με ένα πρόσθετο αντίγραφο ασφαλείας της βάσης δεδομένων WordPress, το wp-db-backup, το οποίο έπεσε στη συνέχεια το 2007. Ένα άλλο πρώτο για αυτή την έκδοση ήταν η εισαγωγή ενός αρχείου functions.php στο Theme System.

Την 1η Μαρτίου 2006, η εταιρεία Automattic, η οποία ιδρύθηκε από τον συνιδρυτή της WordPress Matt Mullenweg, υπέβαλε την καταχώριση εμπορικού σήματος για λογότυπα WordPress.

Το 2008, μια εταιρεία σχεδιασμού ιστοσελίδων που ονομάζεται Happy Cog εντάχθηκε στο πρόγραμμα WordPress για να βοηθήσει στο σχεδιασμό ενός νέου interface διαχείρισης του WordPress. Μια μελέτη ευχρηστίας διεξήχθη για το σχεδιασμό του διαχειριστή UI.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους προστέθηκαν στο WordPress νέες δυνατότητες, όπως shortcodes, ενημερώσεις με ένα κλικ και ενσωματωμένη εγκατάσταση plugin, με διαφορετικές εκδόσεις.

wp 27 dashboard

 

WordPress 2.7 Πίνακας ελέγχου

Τον Ιούνιο του 2010, η εταιρεία Automattic, η οποία ιδρύθηκε από τον συνιδρυτή της WordPress Matt Mullenweg, μεταβίβασε την ιδιοκτησία του εμπορικού σήματος και του λογότυπου του WordPress στο Ίδρυμα WordPress. Αυτή ήταν μια σημαντική στιγμή στην ιστορία του WordPress, επειδή εξασφάλισε ότι το WordPress θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και δεν εξαρτάται από μια εταιρεία ή μια ομάδα προγραμματιστών να συνεχίσουν το έργο.

Στις 17 Ιουνίου 2010, ηταν ένα σημαντικό βήμα προς την WordPress ως CMS. Αυτή η έκδοση εισήγαγε διάφορα χαρακτηριστικά, όπως προσαρμοσμένους τύπους δημοσιεύσεων, καλύτερες προσαρμοσμένες ταξινομίες, προσαρμοσμένα υπόβαθρα, κεφαλίδες, μενού, συνθετική βοήθεια στις οθόνες διαχειριστή κλπ. Το πρόγραμμα WordPress MU συγχωνεύθηκε στον πυρήνα WordPress για τη δημιουργία δικτύων πολλαπλών αντιγράφων.

Ήρθε επίσης με το Twenty Ten, το οποίο ξεκίνησε την παράδοση ενός νέου προεπιλεγμένου θέματος για κάθε έτος.

Το 2011, οι μορφές Post και το admin bar μπήκαν στο WordPress.

Γύρω από αυτό το διάστημα, μερικά πραγματικά plug-ins του WordPress οικοδομούσαν ισχυρές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου πάνω από το WordPress. Αυτό επέτρεψε στους χρήστες του WordPress να δημιουργούν ηλεκτρονικά καταστήματα και να δημιουργούν ισχυρούς ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου χρησιμοποιώντας το WordPress.

Το 2012, εισήχθη το θέμα customizer, προεπισκοπήσεις θεμάτων και νέος διαχειριστής μέσων. Αυτά τα χαρακτηριστικά βοηθούσαν τους νέους χρήστες να δημιουργούν γκαλερί εικόνων και να προβαίνουν σε προεπισκόπηση των θεμάτων πριν αλλάξουν σε ένα νέο θέμα.

Το 2013, το WordPress 3.7 ήρθε με τη νέα δυνατότητα αυτόματων ενημερώσεων που επέτρεψε στο WordPress να ενημερώσει αυτόματα το λογισμικό του ιστότοπού σας για μικρές εκδόσεις. Η δυνατότητα αυτόματων ενημερώσεων είναι παρόμοια με ό, τι κάνει το πρόγραμμα περιήγησης Google Chrome. Πολλοί χρήστες δεν μου άρεσε αυτό το χαρακτηριστικό, οπότε γράψαμε ένα σεμινάριο σχετικά με τον τρόπο απενεργοποίησης των automatibecometes.

wp 38 colors

 

Μέχρι αυτή τη φορά το WordPress είχε γίνει ήδη το πιο δημοφιλές CMS στον κόσμο.

Τον Δεκέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε το WordPress 3.8 το οποίο εισήγαγε το MP6, το νέο interface διαχείρισης του WordPress. Αυτή η νέα διεπαφή ανταποκρινόταν και αποσκοπούσε στην παροχή καλύτερης εμπειρίας χρήστη στους χρήστες, σε οποιαδήποτε συσκευή ή μέγεθος οθόνης.

WordPress 3.8 διαγράμματα χρωμάτων διαχειρίσιμο σε κινητές συσκευές

Στις 16 Απριλίου 2014, κυκλοφόρησε το WordPress 3.9. Επικεντρώθηκε στη βελτίωση του επεξεργαστή ετικετών WordPress. Οι εικόνες μπορούν τώρα να μεταφερθούν και να πέσουν απευθείας στον επεξεργαστή αναρτήσεων. Οι χρήστες μπορούν τώρα να επεξεργάζονται εικόνες απευθείας μέσα στον επεξεργαστή και να βλέπουν τις προεπισκοπήσεις των προκριματικών τους μέσα στον επεξεργαστή. Το WordPress 3.9 εισήγαγε επίσης ζωντανές προεπισκοπήσεις widget, playlist ήχου και διάφορες άλλες βελτιώσεις.

Περισσότερες βελτιώσεις έγιναν στον πυρήνα του WordPress καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους με τις επόμενες εκδόσεις WordPress 4.0 και WordPress 4.1.

Το 2015, κυκλοφόρησαν τα WordPress 4.2, 4.3 και 4.4. Αυτές οι κυκλοφορίες επικεντρώθηκαν στη βελτίωση της τοπικής προσαρμογής, την υποστήριξη emoji, την προσαρμογή θεμάτων και τη δημιουργία υποδομής για το API WordPress REST.

Η υποστήριξη Emoji προστέθηκε στο WordPress στο 4.2

Την ίδια χρονιά, το WooCommerce, το πιο δημοφιλές plugin WordPress eCommerce, αποκτήθηκε από την Automattic (εταιρεία που ιδρύθηκε από τον συνιδρυτή της WordPress Matt Mullenweg).

Το 2016, κυκλοφόρησαν το WordPress 4.5, 4.6 και 4.7. Κάθε έκδοση παρουσίασε μερικά νέα χαρακτηριστικά και βελτιώσεις. Οι πιο αξιοσημείωτες αλλαγές κατά τη διάρκεια του έτους ήταν οι βελτιωμένες ενημερώσεις για plugins και θέματα, η ανάκτηση περιεχομένου χρησιμοποιώντας το αποθηκευτικό χώρο του προγράμματος περιήγησης και η προσαρμοσμένη συνάρτηση css για το customizer. Μέχρι το τέλος του έτους, το WordPress.org ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει ενεργά τα HTTP

Το 2017, κυκλοφόρησαν το WordPress 4,8 και 4,9. Αυτές οι κυκλοφορίες έφεραν πολλά νέα προεπιλεγμένα widget για να προσθέσουν ήχο, βίντεο, εικόνες, γκαλερί, πλούσιο κείμενο και HTML. Αυτές οι εκδόσεις έθεσαν επίσης τις βάσεις για τον νέο επεξεργαστή μπλοκ WordPress.

Το 2018, κυκλοφόρησε το WordPress 5.0 με μια εντελώς νέα εμπειρία επεξεργασίας. Το νέο πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ WordPress κωδικοποιήθηκε με τον κωδικό Gutenberg. Δείτε το πλήρες φροντιστήριο του Gutenberg – ο επεξεργαστής μπλοκ WordPress.

Τι θα ακολουθήσει για το WordPress;

Το WordPress εξελίσσεται συνεχώς για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των εκατομμυρίων εκδοτών σε όλο τον κόσμο. Η κατεύθυνση του WordPress εξαρτάται άμεσα από τις ανάγκες των χρηστών. Μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια ότι θα συνεχίσει να ενδυναμώνει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να δημιουργήσουν υπέροχους διαδικτυακούς χώρους.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *