Το Sitemap είναι ένα αρχείο που απαιτείται για να ευριτιριάσουν εύκολα και γρήγορα οι μηχανές αναζήτησης το eshop σας. Για να δημιουργήσετε ένα Sitemap στο PrestaShop 1.7, θα πρέπει να εγκαταστήσετε και να διαμορφώσετε μια ειδική ενότητα “Sitemap” της Google.
Το Sitemap Google είναι μια ενότητα που σας βοηθά να χτίσετε ένα χάρτη του καταστήματός σας. Για να αυξήσετε την ταχύτητα της ευρετηριοποίησης από τις μηχανές αναζήτησης, είναι σημαντικό να έχετε έναν χάρτη ιστότοπου (sitemap), ο οποίος ουσιαστικά είναι ένα αρχείο XML με όλα τα προϊόντα και τις σελίδες του καταστήματος. Χρησιμοποιώντας αυτό το αρχείο, οι μηχανές αναζήτησης εύκολα και αποτελεσματικά ευρετηρίζουν όλες τις σελίδες μιας ιστοσελίδας. Μετά από αυτό, τα προϊόντα σε αυτές τις σελίδες μπορούν να εμφανιστούν στα αποτελέσματα αναζήτησης όταν ένας χρήστης τα αναζητεί.
Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ένα χάρτη ιστότοπων για το PrestaShop χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, την Κονσόλα αναζήτησης της Google (search console). Έτσι, θα έχετε επίσης ευρετιριαστεί από όλες τις μηχανές αναζήτησης που υποστηρίζουν τη μορφή αρχείου XML.
Μπορείτε να κατεβάσετε το module για το κατάστημά σας σε PrestaShop 1.7 από το GitHub.
Ανοίξτε τον πίνακα διαχείρισης και μεταβείτε στα Modules and Services. Πληκτρολογήστε τη λέξη-κλειδί “gsitemap” στη γραμμή αναζήτησης:
Η σελίδα διαμόρφωσης έχει αρκετές ρυθμίσεις:
Με τη μορφή της ενότητας, επισημαίνουμε τις κατηγορίες που δεν θα συμπεριληφθούν στο Sitemap. Συνήθως, πρόκειται για το καλάθι αγορών, μια προσωπική σελίδα, ένα ιστορικό παραγγελιών και άλλα, όπου οι ίδιες πληροφορίες εμφανίζονται για κάθε επισκέπτη στην ίδια διεύθυνση. Επίσης, δεν χρειάζεται να συμπεριλάβετε σελίδες υπηρεσιών όπως τη σελίδα 404 στο χάρτη.
Μετά τον έλεγχο των πλαισίων ελέγχου, θα πρέπει να ξεκινήσετε τη δημιουργία του αρχείου πατώντας το κουμπί “Δημιουργία Sitemap”.
Μετά από αυτό, θα σας δοθεί η διεύθυνση του χάρτη ιστότοπου (για παράδειγμα, http: //presta/1_index_sitemap.xml). Αποθηκεύστε αυτήν τη διεύθυνση URL στο λογαριασμό σας στο Google Search Console και στο robots.txt. Η ενότητα θα σας δείξει το μέγεθος του αρχείου και τον αριθμό των σελίδων. Μην ξεχάσετε να ενημερώσετε το αρχείο σε τακτική βάση, έτσι ώστε τα συστήματα αναζήτησης να μπορούν να κάνουν πλήρη αναπροσαρμογή του eshop σας.
Το τελευταίο κομμάτι της σελίδας περιέχει τη σύνδεση cron. Ένας καλός χάρτης ιστότοπου είναι ένας ενημερωμένος χάρτης ιστοτόπου. Εάν δεν αισθάνεστε έτοιμοι να πατάτε συνεχώς το κουμπί “Ενημέρωση του αρχείου χάρτη ιστοτόπου”, ίσως θέλετε ο server σας να το κάνει αυτό για εσάς αυτόματα. Δημιουργήστε μια “εργασία” cron χρησιμοποιώντας την δική σας διεύθυνση URL σας όπως η παρακάτω εικόνα.
Για απορίες και σχόλια παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.